SMARTHUS HUB:
En komplett guide til smarthusets hjerne

Dette er den ultimate guiden til smarthus hub i 2020.

I denne guiden skal vi se nærmere på:

  • Hva er en smarthus hub?
  • Bruksområder for smarthus hub
  • Beste smarthus hub
  • Og mye mer

Så la oss komme igang.

Smarthus hub guide illustrasjon

Om denne guiden

Smarthus blir stadig mer populære i Norge. I årene som kommer er det ventet at et flertall av nybygg kommer med en eller annen form for smarthusløsning integrert fra utbyggeren. Teknologien som ligger bak smarthusene er allikevel relativt ny og utvikles og forbedres i et enormt tempo. I denne guiden skal vi ta en titt på selve hjernen bak smarthuset som ofte blir kalt en smarthus hub eller server. Vi skal se på hva en dette er og hvilken rolle den har i en smarthusløsning, samt hvordan du kan velge en hub som passer deg og dine behov.

Innhold

Smarthusets hjerne

Hva er en smarthus hub?

En smarthus hub, også ofte kalt en smarthus server, er en sentral enhet som integreres som en del av et smarthus og utfører en rekke viktige oppgaver i anlegget. I de fleste tilfeller er denne enheten en liten boks som plasseres enten i stua, i sikringsskapet eller et annet sted hvor det er naturlig å plassere eller montere elektronikk.

På mange måter kan du se på denne enheten som en liten datamaskin som har som eneste oppgave å overvåke og styre en smarthusløsning på vegne av brukeren. Vi skal komme tilbake til hva den brukes til litt senere.

Ikke alle smarthussystemer leveres med en hub, men de aller fleste smarthus har allikevel støtte for dette gjennom åpne kommunikasjonsprotokoller som kan tas i bruk av sertifiserte tredjeparts løsninger.

Hva brukes en smarthus hub til?

En av hovedoppgavene til en til denne enheten er å styre automatikken i smarthuset. Siden den alltid er tilkoblet anlegget har den til enhver tid oversikt over verdiene og statusen til de smarte enhetene i boligen. Det vil si at en den kan holde full styr på lysnivåer, temperaturer, elektroniske dørlåser og alt annet som smarthuset måtte være tilkoblet.

Ved å ta i bruk forhåndsprogrammert logikk eller gitte regler, kan en slik hub bruke verdiene til alle enhetene i anlegget til å foreta bestemte handlinger som kan øke sikkerheten, senke strømforbruket, eller bare gjøre hverdagen din langt enklere. Utover de tilkoblede enhetenes verdier kan som regel en smarthus hub også hente data fra internett eller bruke klokkeslett, dato eller årstid som en del av sin logikk for å gi deg den mest sømløse smarthusløsningen mulig.

Hvorfor er en smarthus hub viktig?

Mange smarthus er i dag egentlig ikke veldig smarte. Riktignok er det elektriske anlegget koblet opp mot et sentralt system som gjør at du får langt bedre kontroll over boligen enn ved et vanlig elektrisk system, men utover dette er det ofte ikke veldig mye ved dagens smarthus som gjør dem smarte. Det er her en smarthus hub kommer inn i bildet.

Siden de fleste smarthus hubber gjerne er koblet til både boligens elektriske anlegg i tillegg til internett gir det oss langt flere muligheter når det kommer til hva din bolig kan gjøre for deg.

Forestill deg for eksempel at du er på ferie, og at en bevegelsessensor fanger opp en skikkelse. I dette tilfellet vil en boligens hub kunne lese sensorens status og sende deg en varsel på telefonen slik at du har mulighet til å sjekke sikkerhetskameraer eller kontakte noen.

En smarthus hub passer på huset og varsler deg på mobilen om det skjer noe

Enheten kan også hjelpe deg å spare strøm samtidig som den gjør hverdagen litt enklere og mer behagelig. En regel i automatikken kan for eksempel være at alle hverdager en time før du står opp, skal gulvvarmen økes på soverommet, badet og kjøkkenet. Når du reiser på jobb skal temperaturen senkes igjen for å spare strøm, før den igjen økes når du er på vei hjem igjen.

Den beste smarthus hubben

Hvilken smarthus hub bør jeg velge?

Det er en rekke faktorer som må tas høyde for når man skal kjøpe en hub. Først og fremst er det viktig at den smarthus hubben du vurderer faktisk har støtte for det underliggende smarthussystemet i boligen din. Leverandøren av smarthuset kan som regel anbefale en hub som passer til deres system, men i mange tilfeller (slik som med HDL Buspro, KNX, Z-Wave m.m.) har du faktisk muligheten til å velge mer fritt etter både pris og funksjonalitet.

Hold deg oppdatert!

Hold deg oppdatert!

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta informasjon om våre produkter, tjenester og viktige oppdateringer!

Takk for at du meldte deg på vårt nyhetsbrev!